Objavljeno:

Sorry, I am on a terrorist watch list :-)

Pred kratkim sem na spletišču Bolha.com prodajal rabljeno otroško kolo. Že prvi dan po objavi oglasa se je javil kupec z imenom Aleš Vanj in preko portala posredoval vprašanje “Ali še vedno imate? odgovorite mi na moj e-mail”. Upravljalci Bolhe so očitno že ugotovili, da gre za prevaranta in so uporabnika izbrisali, vendar sem se iz profesionalnega zanimanja vseeno odločil, da osebo na drugi strani kontaktiram ter na e-naslov sporočil, da je prodaja kolesa še aktualna.

V manj kot minuti je nazaj priletel odgovor:

zdravo
Želim ga kupiti in bi rad vedel, kdaj je bil v lasti in razlog za njegovo prodajo. Tudi, kakšna bi bila vaša koncna cena in sedanje stanje? Govoriš angleško??
Hvala.

Zadeva je takoj postala še bolj sumljiva. Zakaj bi se kupec na drugi strani želel pogovarjati v angleščini?

Odločil sem se, da igro sprejmem. Odgovoril sem, a v slovenščini: “Kolo je staro 4 leta. Končna cena je napisana v oglasu.

Naslednje sporočilo je prišlo čez slabih 15 minut. Tokrat je bila slovenščina že bolj polomljena:

Pozdravljeni,
Tako sem zadovoljen s pogojem in koncno ceno. Urejam pošiljateljevega posrednika za prevzem predmeta z vašega domacega naslova in ga dostavim domov, potem ko sem vam placilo dokoncal.
Kljub temu pa mi pošljite naslov, kjer je predmet shranjen, tako da se lahko obrnem na zastopnika za pomorsko promet, da bi to ugotovil v drugih, da bi vedel dejanske stroške prevzema in dostave s svojega domacega naslova in predvidel ustrezen cas za prevzem po placal sem.
Cakajte na vaš odgovor.
Hvala.

Do you speak English?

Seveda je bilo takoj jasno, da gre za poskus prevare, pa vendar me je zanimalo za katero vrsto prevare gre. Zato sem se odločil, da odgovorim v angleščini.

Odgovoril sem na kratko: “Yes. You can get the bicycle in Ljubljana.

Hello ,

Thanks for your response, I have sent and discuss with the shipping agent as regards the pick up, but i want you to consider me as your final buyer. So all you have to do is to create an account with PayPal at www.paypal.com once you have the account created, You don't have to wait for 2-3 days before you can receive money instantly, Just send this for the payment:

Name:
PayPal Email:
Tel Phone Number:
Amount:

Am so ready to buy and pay for this including the transfer PayPal charges.

Send me that for the payment and shipping of the item. I hope to read from you soonest.

Thanks.

Na tej točki je bilo jasno, da bodo prevaranti skušali izvesti prevaro preko PayPala. Nekaj tipičnih primerov takšnih prevar je dobro opisano na spletni strani ameriške Federal Trade Commission, na nekatere tipe prevar pa opozarja tudi PayPal sam.

Malce sem še razmišljal, ali naj igro peljem naprej, ali naj vse skupaj zaključim, potem pa sem v trenutku navdiha poslal sporočilo: “Sorry, I cannot have a PayPal account. I am on a terrorist watch list.”.

Od takrat dalje o prevarantih ni bilo več ne duha ne sluha. :)

 

Več informacij o spletnih goljufijah si lahko preberete tudi na spletni strani SI-CERT-a.

Pa še nasvet: nikar ne klikajte na spletne povezave, ki vam jih po e-pošti pošiljajo prevaranti, prav tako pa tudi ne odpirajte morebitnih priponk.

Kategorije: Kibekriminal
Ključne besede: varnost