Predavanja in knjige

Prosojnice iz članki / Presentations and papers

Some of my presentations and lectures.

Informacijska varnost / Information security:

 

Mobilna varnost / Mobile security:

 

Kriptografija / Cryptography:

 

Podatkovne analize / Data analysis:

 

Ostalo / Other:

Knjige / Books

Vse štiri knjige so prosto dostopne v obliki PDF datotek.

All four books are available online under the free licence.

Zasebnost na internetu [SLO PDF] / Privacy on the internet [ENG PDF]

Mirovni inštitut, Inštitut za sodobne družbene in politične študije, 111 / 105 strani, leto izida: 2003, ISBN: 961-6455-09-5.

Zasebnost na internetu

Zasebnost na internetu

Knjiga govori o problemu zasebnosti v sodobni informacijski in potrošniški družbi, predvsem pa o problemu zasebnosti na internetu. Problem zasebnosti in nadzora v virtualnem prostoru obravnava tako v sociološkem, pravnem, kot tudi tehničnem smislu. Knjiga pa ima tudi praktični vidik, saj so v njej opisani tako konkretni primeri možnih zlorab zasebnosti na internetu, kot tudi nekatere zaščitne tehnike. Knjiga je leta 2003 izšla pri Mirovnem inštitutu in sicer v slovenskem in angleškem jeziku.

Naslovnica knjige (oblikovala jo je Irena Wölle) vsebuje kripto sardino. Gre za novo vrsto “živali” sardina cryptographicus, ki sta jo “odkrila” Alex Stewart in Rui Mendez. V resnici seveda ne gre za žival, pač pa za programsko implementacijo RSA šifrirnega algoritma v jeziku Perl, ki izgleda kot sardina (na naslovnici je postavljena pokončno). Če boste programsko kodo pretipkali in pognali, boste ugotovili, da program dejansko deluje!

 

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi [PDF]

Filozofski, sociološki, pravni in tehnični vidiki nadzora in zasebnosti na internetu

Znanstvena knjižnica FDV, 255 strani, leto izida: 2006, ISBN 961-235-242-9.

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

Nadzor in zasebnost v informacijski družbi

V knjigi Nadzor in zasebnost v informacijski družbi je obravnavan problem zasebnosti in nadzora na internetu ter vpliva tehnologije na spreminjanje meje med javnim in zasebnim. Na začetku se delo ukvarja z vprašanjem, kdaj je zasebnost sploh nastala kot družbena kategorija in kako se je spreminjala skozi zgodovino. V nadaljevanju je obravnavana problematika nadzorovanja s pomočjo teorij Benthama, Foucaulta ter Deleuzeja. V nadaljevanju se delo ukvarja s pravico do zasebnosti, pri čemer primerjalno obravnava razvoj in obseg pravice do zasebnosti v ZDA in v Evropi.

V četrtem delu je obravnavan razvoj kriptografije kot tehnologije za zaščito zasebnosti. Podana je tudi kratka zgodovina kriptografije (predvsem javno dostopne) ter nastanek gibanja za elektronsko zasebnost. V zadnjem delu je obravnavan problem zasebnosti na internetu, ki vsebuje številne konkretne primere, ki zadevajo informacijsko, komunikacijsko ter prostorsko zasebnost na internetu.

Knjiga je izšla pri Znanstveni knjižnici FDV decembra 2006.

 

Linux na namizju [PDF]

Uporaba Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku

Elektronska knjiga, izdana v samozaložbi, 164 strani, leto izida: 2010, ISBN 978-961-245-959-8.

Linux na namizju

Linux na namizju

Knjiga Linux na namizju je namenjena začetnikom v svetu Linuxa. V uvodnem poglavju je na kratko razloženo kaj je to Linux in kaj omogoča, kaj so to distribucije Linuxa in pod kakšno licenco se Linux razvija. V posebnem poglavju je nekoliko podrobneje opisana distribucija Ubuntu Linux. V nadaljevanju sledi opis uporabe Ubuntu Linuxa na namiznem računalniku.

Skozi vodič Linux na namizju se tako uporabniki seznanijo z delom v Ubuntu Linux okolju ter osnovnimi administrativnimi opravili. Del knjige je posvečen tudi varnosti (posebno poglavje je namenjeno uporabi nekaterih programov za šifriranje in digitalno podpisovanje podatkov in datotek, v posebnem poglavju je opisana tudi problematika virusov in zlonamerne kode na Linuxu). Zelo na kratko je omenjena tudi ukazna vrstica in njene zmožnosti, sicer pa se knjiga dosledno izogiba upravljanju sistema z ukazno vrstico. Posebno poglavje je namenjeno tudi namestitvi sistema in pripravi živega USB ključka.

Knjiga tako predstavlja osnovni priročnik za uporabnike Linuxa, kljub temu pa so v njej nekoliko podrobneje razloženi nekateri naprednejši koncepti in pojmi iz sveta informatike.

Knjiga je izšla v samozaložbi junija 2010.

 

Crash course on cybersecurity: a manual for surviving in a networked world. [PDF]

E-book, 90 pages, year of publishing: 2022, ISBN: 978-961-7025-24-8 (PDF).

Crash course on cybersecurity

Matej Kovačič. 2022. Crash course on cybersecurity: a manual for surviving in a networked world. ISBN: 978-961-7025-24-8 (PDF)

The field of cybersecurity has become increasingly important in recent years, both in the public and the private sector. However, cybersecurity is not just a technology, a product or a service that is procured, but a process. Moreover, the provision of information security involves both technology and people. Many cybersecurity solutions focus on technology but the education of users is often neglected. To improve this area of education, we decided to publish a cybersecurity handbook with the aim to provide a clear overview of the various aspects of cybersecurity that are relevant for business entities.

The book tries to explain the complex area of cybersecurity in an understandable way, to help to grasp the essential information on how to protect yourself and/or your company from cyberattacks and to provide technologically neutral advice for the implementation of protection against cyberattacks.

The handbook is intended for managers who are responsible for implementation of information security solutions in their business environment. However, it is also intended for students and regular users of information technology, because users who are not aware of the security threats often represent a major risk for the organization.

The measures described in our handbook, can increase an organization’s overall protection, improve the management of information risks and ensure that an organisation has secure and reliable operations.

The book is available under a Creative Commons license and PDF is freely available online.