Telefoncek.si je spletišče kjer objavljamo novice, analize in članke iz področja informacijske varnosti, digitalne forenzike, zasebnosti, informacijsko-kazenskega prava ter podatkovne analitike.
 • Objavljeno:

  Zaznavanje tihih SMS sporočil

  Ko sem se pred dobrimi tremi meseci vrnil v Makedonijo, sem v svojem telefonu aktiviral lokalno SIM kartico. A še preden sem uspel svoj predplačniški račun napolniti in aktivirati paket mobilnega interneta, sem na svoj telefon dobil zanimivo obvestilo. Aplikacija, ki jo pomagam razvijati, mi je poslala obvestilo, da sem na telefon prejel tim. tihi SMS.

 • Objavljeno:

  Umetna inteligenca in slovenski jezik

  Medijske predstavitve orodij umetne inteligence so pogosto senzacionalistične in negativistične, saj novinarji in splošna javnost v splošnem slabše razumejo delovanje novih tehnologij. Umetna inteligenca seveda prinaša tudi mnoge nevarnosti, vendar so te pogosto predstavljene skozi prizmo popularne kulture, zlasti filmov, kjer umetna inteligenca skoraj praviloma predstavlja grožnjo človeštvu. Kot je nekoč zapisal Arthur C. Clarke, “vsaka dovolj napredna tehnologija je neločljiva od magije”. Magija pa praviloma pomeni nekaj slabega, kajne?

 • Objavljeno:

  Dostop do HomeAssistant preko VPN

  Problem: v lokalnem omrežju je postavljen HomeAssistant, ki je dostopen preko spletnega vmesnika, na njem pa teče tudi medijski strežnik (ki ga v HomeAssistantu najdemo pod Media sources), za katerega bi želeli, da omogoča souporabo datotek preko omrežja. HomeAssistant je iz varnostnh razlogov dostopen samo preko lokalnega omrežja. Ker ni dostopen preko interneta, na njem tudi ne moremo poganjati VPN strežnika. Kljub temu pa bi želeli, da je dostop do spletnega vmesnika in souporabe datotek dostopen napravam “v divjini”. Torej mobilnim telefonom in računalnikom v drugih omrežjih. Rešitev? Uporaba VPN in posredniškega strežnika na ločeni napravi. Kako? Berite dalje.