Objavljeno:

Identifikacija prstnega odtisa brskalnika

Uporabnikom je prek spleta mogoče slediti tudi brez uporabe piškotkov ali podobnih tehnologij. Ena izmed invazivnih tehnologij za sledenje se imenuje identifikacija prstnega odtis brskalnika (angl. browser fingerprinting), kjer sledilec uporabnika prepozna in mu sledi na podlagi edinstvene kombinacije različnih informacij, ki jih njegov brskalnik oddaja med brskanjem po spletu. Končni identifikator je tako sestavljen iz povsem nedolžnih informacij, kot na primer različica brskalnika in operacijskega sistema, sistemski jezik, časovni pas, ločljivost, informacije o nameščenih pisavah, Java Script nastavitve, informacije o vtičnikih, ipd..

Na podlagi skupka teh informacij je mogoče identificirati posamezen spletni brskalnik (posledično pa tudi njegovega uporabnika), ti podatki pa se nato uporabljajo za izdelavo analitike, ciljno oglaševanje, ipd. Za razliko od uporabe spletnih piškotkov, je takšno sledenje uporabnikom po spletu povsem prikrito.

V članku Web fingerprinting is worse than I thought je nekoliko bolj podrobno opisano kako to sledenje deluje in kako problematično je.

Sledenju preko identifikacije prstnega odtis brskalnika se uporabniki sicer težko izognemo, ni pa to povsem nemogoče. Za uporabnike brskalnika Firefox je na voljo elegantna rešitev. V brskalnik vpišemo about:config (za vstop v spreminjanje naprednih nastavitev brskalnika), nato pa v iskalno okence vtipkamo privacy.resistFingerprinting in vrednost tega parametra nastavimo na true.

Oglaševalske in druge spletne strani vam bodo sedaj težje sledile po spletu. No, vsaj dokler oglaševalci in drugi spletni nadležneži ne bodo odkrili kakšnega novega trika… varuhi zasebnosti pa potem novo vrsto zaščite.

Kategorije: Zasebnost
Ključne besede: spletni piškotki, osebni podatki