Objavljeno:

Vohunska programska oprema proti kritikom režima

Junija 2023 je novinarka in soustanoviteljica ruskega medija Meduza, Galina Timchenko, na svoj iPhone prejela opozorilo, je njen telefon morda tarča državno sponzoriranega hekerskega napada.

Obvestilo o možnem državno sponzoriranem napadu na telefon

Obvestilo o možnem državno sponzoriranem napadu na telefon.

Meduza je ruski spletni medij, ki kritično poroča o Putinovemu režimu, še posebej pa so kritični do ruske invazije na Ukrajino. Novinarja Meduze Ivana Golunova je ruska policija aretirala že leta 2019, in sicer zaradi izmišljenih obtožb o posedovanju drog.

Kako vemo, da so bile obtožbe izmišljene? Ker je bil Golunov iz zapora izpuščen, vpleteni policisti pa nato zaradi nezakonite aretacije zaprti.

Leta 2021 je ruska vlada Meduzo označila za “tujega agenta, marca 2022 pa so v Rusiji blokirali njihovo spletno stran. Januarja 2023 pa Putinov režim Meduzo uradno prepovedal in jo označil za “nezaželeno organizacijo”.

In potem se je 22. junij 2023 zgodil na začetku omenjeni dogodek, ko je ruska soustanoviteljica tega medija, ki sicer živi v exilu v Latviji, na telefon prejela obvestilo o možni okužbi z vohunsko programsko opremo.

Seveda se je nemudoma obrnila na organizacijo Access Now, ta pa na kanadski Citizen Lab, ki je izvedel forenzično analizo njenega telefona. In odkril, da je bil telefon okrog 10. februarja 2023 (v tem času je bila Timchenkova v Berlinu) okužen z vohunsko programsko opremo Pegasus.

Nič posebnega, in povsem pričakovano, boste rekli. Vlade, še posebej tiste nedemokratične, pač želijo nadzorovati svoje kritike. A vseeno je tukaj zanimiva majhna podrobnost. Pegasus je namreč vohunska programska oprema za mobilne telefone, ki jo je razvilo in jo trži izraelsko podjetje NSO.

Orodje Pegasus namreč celo izraelska vlada sama opredeljuje kot orožje in za njegov izvoz mora proizvajalec (torej podjetje NSO) pridobiti tim. izvozno dovoljenje.

Pri čemer ni nepomemben podatek, da so izraelska podjetja, ki prodajajo vojaško in vohunsko tehnologijo, tesno povezana z državo. New York Times je recimo 23. marca 2022 zapisal, da “izraelska vlada že dolgo vidi Pegasus kot ključno orodje svoje zunanje politike”, podjetje NSO pa da obravnava de facto kot del države.

Incident s Pegasusom na kritičarki Putinovega režima je zanimiv zlasti zato, ker kaže, da se je do Pegasusa (končno) dokopala tudi Rusija. Ki je trenutno pod mednarodnimi sankcijami. Predvsem pa je to v luči geopolitičnih odnosov med ZDA in Izraelom… rahlo nenavadno.

Po drugi strani pa je zanimiv tudi podatek, da je ameriško ministrstvo za trgovino NSO Group novembra 2021 vključilo na seznam podjetij, ki delujejo proti ameriški nacionalni varnosti in zunanjepolitičnim interesom, kar v praksi pomeni prepoved poslovanja ameriških podjetij z NSO Group.

V sredini letošnjega leta pa so ZDA na svojo črno listo umestili tudi več podjetij, ki prodajajo vohunsko programsko opremo Predator. Predator je, podobno kot Pegasus, vohunsko orodje namenjeno prikritemu nadzoru mobilnih telefonov.

Predator je prodajalo več podjetij, med drugim tudi “makedonski” in “madžarski” Cytrox.

Zakaj v narekovajih? Ker so v ozadju obeh podjetij pravzaprav Izraelci, ki so Predator prodajali tudi v Grčijo. Kjer je grška tajna služba EYP s pomočjo tega orodja ilegalno prisluškovala več novinarjem, pa tudi politikom in drugim vplivnim osebnostim v Grčiji. In zaradi česar je potem Evropski parlament sprožil preiskavo o zlorabi orodij za vohunjenje za mobilnimi telefoni.

In zakaj so ta podjetja umestili na tim. črno listo? Uradno zaradi “ogrožanja zasebnosti in varnosti posameznikov in organizacij po vsem svetu”, neuradno pa verjetno tudi zato, ker je bil s Predatorjem leta 2021 okužen tudi mobilni telefon Artemis Seaford, ki je bila na Meta (Facebook) zaposlena kot “trust and safety manager”. In je čisto slučajno tudi ameriško-grška državljanka. No, saj - “ogrožanje zasebnosti in varnosti posameznikov in organizacij po svetu”.

Kakorkoli. Citizen Lab sicer ni mogel z gotovostjo ugotoviti kdo stoji za hekerskim napadom na rusko novinarko Timchenkovo. A objavljena analiza prinaša prvi resnejši indic, da izraelsko vohunsko tehnologijo uporablja tudi Rusija.

Kljub sankcijam. In kljub temu, da je nadzor nad izvozom tim. “obrambnih tehnologij” iz Izraela izjemno temeljit.

Kategorije: Zasebnost, Kibernetska varnost
Ključne besede: prestrezanje, nadzor, Pegasus, Predator