Objavljeno:

Codeweek delavnice

Ta vikend (21. in 22. oktobra) bomo sodelavci iz IJS skupaj s CodeWeek Slovenija Zvezo prijateljev Mladine Moste-Polje za otroke izvedli serijo delavnic s katerimi jim bomo skušali približati informacijsko tehnologijo in programiranje. Ciljna skupina so otroci iz zadnje triade osnovne šole ter iz začetka srednje šole.

Delavnice so v osnovi namenjene otrokom iz projekta Botrstvo, vendar je prostih še nekaj mest, zato se delavnic lahko udeležijo tudi drugi otroci. Potrebna pa je prijava.

Dve delavnici bomo izvedli v soboto 21. 10. na OŠ Nove Fužine (in sicer bo prva potekala od 10h do 12h, druga pa od 13h do 15h), dve pa v nedeljo 22. 10. na Gimnaziji Moste (prva bo potekala od 10h do 12h, druga pa od 13h do 15h).

V ta namen smo za otroke pripravili nekaj izdelkov, za katere so načrti in programska koda prosto objavljeni na našem Github računu.

Igrača, ki poje

Gre za napravo, ki ima v knjžnici shranjene štiri različne melodije. V programu izberemo eno izmed melodij, ki jo nato naprava igra s 5 sekundnim zamikom. Če je naprava montirana v ohišje, jo lahko uporabimo kot igračo, ki jo skrijemo, otrok pa jo mora poiskati.

Github: Arduino Beep Toy.

Števec prometa

V desko, ki predstavljala cesto, smo vgradili magnetno stikalo, na spodnji strani avtomobilčka - igrače pa je nalepljen magnet. Na števcu prometa gori zelena LED dioda.

Ko se avtomobilček zapelje čez magnet, se prižge rdeča LED dioda, števec zapiska, števec prometa pa preko USB vmesnika izpiše število vozil, ki so zapeljala čez magnet.

Števec prometa

Števec prometa.

Github: Arduino Traffic Counter.

BlueSensor in kemijski poskus ter detektor trdnih delcev

Z otroci bomo uporabili napravo BlueSensor, ki smo jo razvili v letošnjem letu. Z napravo bomo merili spremembe temperature, ki nastane ob mešanju raztopine sode bikarbone in citronske kisline (temperatura mešanice prične padati).

Prav tako bomo merili prisotnost vnetljivih plinov (iz vžigalnika) in alkohola.

Z detektorjem trdnih delcev pa bomo merili vrednosti PM10 in PM2.5 trdnih delcev.

Programska koda je sestavljena iz dveh delov. En del sestavlja Arduino programska koda za BlueSensor, drugi pa Python spletna aplikacija za grafični prikaz podatkov iz meritev na računalniku. Objavljen je tudi načrt za izdelavo PCB ploščice BlueSensorja.

Kemijski poskusi z BlueSensorjem

Kemijski poskusi z BlueSensorjem.

Github: BlueSensor.

Detektor vira svetlobe

Gre za napravo, ki ima fotocelico ter servo motor, ki fotocelico obrača. Naprava je sprogramirana tako da poišče najbolj intenziven vir svetlobe. Za igranje z napravo bomo rabili kakšno baterijsko svetilko.

Detektor vira svetlobe

Detektor vira svetlobe.

Github: SweepLight.

LCD in OLED zaslon

Predstavljena bosta dva zaslona. Prvi je preprost 16x2 LCD zaslon, ki ga bomo sprogramirali tako, da bo izpisoval poljubno besedilo, npr. ime otroka.

Druga naprava pa bo imela kvadratni zaslon višje resolucije (128 x 64), kjer bomo prikazovali (črnobele) slike. Za pripravo slik je potrebno uporabiti posebno (brezplačno) aplikacijo LCD Assistant, s katero sliko pretvorimo v obliko, ki jo je mogoče naložiti na Arduino.

Prikaz imena na LCD zaslonu.

Prikaz imena na LCD zaslonu.

Github: Your LCD Name.

Prikaz slike na OLED zaslonu.

Prikaz slike na OLED zaslonu.

Github: OLED demo.

Ultrazvočni senzor razdalje

Otrokom bomo razložili kako poteka merjenje razdalje z ultrazvokom (princip oddajnika in sprejemnika) nato pa se bodo igrali z napravo, ki spreminja frekvenco piskanja glede na izmerjeno razdaljo.

Ultrazvočni detektor razdalje

Ultrazvočni detektor razdalje.

Github: UltrasonicDistance.

EKG

Izdelali smo tudi preprost merilnik elektrokardiograma, naprave za zapisovanje električnih potencialov v srcu.

EKG

EKG.

Otrokom bomo pokazali kako z EKG merimo srčni utrip in krivuljo električne aktivnosti srca.

EKG

EKG.

EKG

EKG.

Github: EKG.

• • •

Podrobni opisi vseh teh naprav, skupaj s programsko kodo so prosto dostopni na našem Github računu. Poleg promocije tehničnega izobraževanja med mladimi pa s tem projektom želimo spodbuditi zlasti učitelje, da podobne delavnice izvedejo na svojih šolah.

Kategorije: Informacijska tehnologija, Odprta koda, Odprta strojna oprema, Splošno
Ključne besede: BlueSensor, Arduino, otroci