Objavljeno:

Še nekaj zanimivih elektronskih projektov

V tokratnem prispevku si bomo pogledali še nekaj zanimivih izdelkov iz področja elektronike, ki jih lahko izdelamo skupaj z otroci.

Prvi je elektronska ura, ki zna prikazati tudi temperaturo, saj ima vgrajeno tudi temperaturno tipalo. Cena kompleta ob nakupu je bila okrog 5 EUR.

Komponente za uro

Komponente za uro.

Elektronska ura je precej zanimiv izdelek, saj zahteva kar nekaj sestavljanja. Zaradi večjega števila elementov je potrebno kar nekaj lotanja, prav tako pa je treba prilotati dva čipa, pri čemer je eden tipa SMD in zahteva delo pod povečevalnim steklom ali mikroskopom in nekaj več natančnosti. Odlično za pridobivanje izkušenj.

Lotanje SMD čipa

Lotanje SMD čipa.

Poleg tega ima ura še dva zanimiva elementa - temperaturno stikalo in fotocelico oziroma fotoupor. Gre za elektronski element, ki spreminja upornost glede na količino svetlobe, ki sveti nanj.

Ura vsebuje različne komponente

Ura vsebuje različne komponente.

Poleg tega uro sestavlja še kristalni oscilator, ki utripa v frekvenci 32,768kHz in skrbi za merjenje časa, piskač (buzzer) in držalo za baterijo tipa CR1220. Ura se sicer napaja s pomočjo mini USB priključka, baterija na vezju pa skrbi, da ura ne “pozabi” časa, ki smo ga nastavili.

PCB - sprednja stran

PCB - sprednja stran.

PCB - zadnja stran

PCB - zadnja stran.

Kot smo že navajeni, pri tovrstnih izdelkih praviloma ne dobimo nikakršnih navodil, če pa že, so v kitajščini. Vendar pa so pozicije elementov na PCB ploščici dobro označene, zato pri sestavljanju ne bi smeli imeti pretiranih težav. Pomagate si lahko tudi s priloženimi fotografijami končnega izdelka.

Izdelava ure

Izdelava ure.

Izdelava ure

Izdelava ure.

Poleg same ure lahko kupite tudi kose plastičnega ohišja iz lasersko rezanega pleksi stekla. Lahko pa seveda ohišje naredite sami (npr. iz lesa).

Končni izdelek

Končni izdelek.

Za napajanje boste potrebovali kabel s priključkom mini USB in USB napajalnik (recimo tak za telefon), če pa želite, da si bo ura zapomnila nastavljen čas, vanjo vstavite baterijo tipa CR1220.

Končni izdelek

Končni izdelek.

Končni izdelek

Končni izdelek.

Pa še opozorilo, piskač na uri je precej glasen, utišate ga lahko tako, da ga prelepite s kosom debelejšega selotejpa.

Drugi izdelek je mini elektronski piano. Pravzaprav gre za napravo, ki zna predvajati eno tonsko lestvico in nam omogoča, da z njo lahko zaigramo preprosto melodijo. Cena kompleta ob nakupu je bila malo manj kot 2 EUR.

Sestavni deli za mini piano

Sestavni deli za mini piano.

Sestavljanje izdelka je zelo enostavno, izdelek pa je za otroke zanimiv tudi zato, ker vsebuje zvočnik. Izdelek za napajanje potrebuje 3 do 12 V in priloženi konektor za napajanje lahko zamenjamo s takim, ki omogoča priklop na nosilec za 4 AA baterije (s priključkom, ki ga običajno najdemo na 9V baterijah).

Izdelava mini piana

Izdelava mini piana.

Seveda izdelek ni namenjen resnemu igranju, saj je precej razglašen. Pri našem izdelku se recimo tonska lestvica ne začne s C, pač pa je zamaknjena in se začne s tonom E. Razglašene so tudi ostale tipke. Razlog za to je v kvaliteti elementov (nobeden od 2k Ohm uporov ob meritvi v resnici ni pokazal točno 2k Ohm). Bi se pa verjetno dalo instrument uglasiti s pomočjo spremenljivih uporov (trimer potenciometrov).

Končni izdelek

Končni izdelek.

Tretji izdelek je elektronska vrtavka. Gre za izdelek okrogle oblike, v katerega vstavimo dve CR2023 bateriji (tim. gumbna baterija), napravica pa vsebuje LED diode, ki zasvetijo, ko se vrtavka vrti. Cena kompleta ob nakupu je bila malo manj kot evro in pol.

Elementi za elektronsko vrtavko

Elementi za elektronsko vrtavko.

Poleg že poznanih elektronskih elementov napravica vsebuje tudi vibracijsko stikalo, ki poskrbi za vklop LED diod ob vrtenju.

Merjenje uporov

Merjenje uporov.

Elektronska vrtavka - končni izdelek

Elektronska vrtavka - končni izdelek.

Pri sestavljanju bodimo pozorni na to kje bo reža za vstavljanje baterij (na strani, kjer je na PCB plošcici narisana puščica). CR2023 baterije v napravico vstavimo tako, da je pozitivni pol (+) na vrhu, negativni pol baterije (-) pa se dotika PCB ploščice.

Elektronska vrtavka zasveti ob vrtenju

Elektronska vrtavka zasveti ob vrtenju.

Čisto na koncu na sredino PCB ploščice privijemo kovinsko os, okrog katere se izdelek vrti. LED diode na napravici zasvetijo, ko se vrtavka vrti z dovolj veliko hitrostjo.

Zadnji, četrti izdelek pa je “zvočni kog” - napravica, ki naključno prižiga in ugaša LED diode glede na zvok (npr. zvok ploskanja).

Elektronski elementi za zvočni krog

Elektronski elementi za zvočni krog.

Napravica je relativno preprosta za sestavljanje, stane pa manj kot evro. Med drugim vsebuje tudi nov elektronski element - mikrofon. Še opomba: pri sestavljanju pazimo, da LED diode postavimo na pravo mesto na ploščici, glede na njihove barve.

Zvočni krog - končni izdelek

Zvočni krog - končni izdelek.

Ko je naprava sestavljena, poskrbimo že za napajanje (najbolje iz baterij). Na PCB ploščici sicer piše, da napravo lahko napajamo z napetostjo 3 - 5V, v spletni trgovini pa je bilo navedeno, da je napajanje 5V.

A če pogledamo načrt vezja, je na njem navedeno, da se naprava napaja z 4 - 12V. Hiter pogled na specifikacije čipa CD4017, ki poganja napravo pokaže, da je nazivna napajalna napetost med 3V in 15V. Zato ne bo nič narobe, če napravico priklopimo na 4 AA baterije, spravljene v plastičnem nosilcu, torej jo napajamo s 6V napetosti.

Spreminjanje LED diod ob zvoku

Spreminjanje LED diod ob zvoku.

Naprava ob dovolj glasnem zvoku vklaplja in izklaplja barvne LED diode. Če torej ploskamo ali trkamo po mizi, se bodo ob vsakem zvoku naključno prižgale druge LED diode.

Vsi štirje izdelki so zanimivi in z njihovo pomočjo otroci lahko spoznajo različne elektronske elemente in njihovo fukcijo. Cena vseh izdelkov skupaj je manj kot 10 EUR, sestavljanje pa razmeroma preprosto, predvsem pa poučno.

Kategorije: Elektronika
Ključne besede: otroci