Objavljeno:

Izdane prve odločbe o blokadi interneta v Sloveniji

Po tem, ko je Državni zbor pred kratkim sprejel novelo Zakona o igrah na srečo, ki uvaja cenzuro spletnih strani, je Urad RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo te dni ponudnikom dostopa do interneta pričel izdajati prve odločbe o blokadi dveh spletnih mest, ki ponujata igre na srečo brez koncesije Republike Slovenije.

cenzura_interneta1cenzura_interneta2Ponudniki dostopa do interneta bodo morali v 15 dneh po prejemu odločbe omejili dostop do dveh domen (spletnih mest), kar naj bi storili tako, da bodo na svojih imenskih strežnikih te domene ugrabili in vračali napačno preusmeritev na ciljni strežnik (gre za tim tehniko ugrabljanja DNS razhtevkov, ang. DNS hijacking). Zanimivo je, da je Urad RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo zahteval samo omejitev dostopa do domene v obliki www.domena.com, ne pa tudi do domena.com ali www2.domena.com. Zato blokada ne bo popolna, pač pa bo do omenjenih spletnih mest po ovinku še vedno mogoče dostopati.

Kot smo že pojasnili v člankih Filtriranje interneta ni učinkovito ter Problemi blokiranja spletnih mest, bo omenjeno blokado mogoče zelo enostavno zaobiti. Vse kar je potrebno storiti je, da si uporabnik v omrežnih nastavitvah svojega računalnika nastavi alternativne DNS strežnike, npr. Google Public DNS ali OpenDNS in blokirana spletna mesta bodo zanj povsem neovirano dostopna. Tehnično  bolj podkovani uporabniki pa si lahko popravijo tim. hosts datoteko, zelo verjetno pa se bo kmalu pojavila tudi kakšna aplikacija, ki bo enostavno spreminjanje teh nastavitev omogočala tudi bolj neveščim uporabnikom. Mimogrede, celoten internet se že nekaj časa pripravlja na prehod na tehnologijo DNSSEC, ki bo takšne DNS preusmeritve, ki jih od slovenskih ponudnikov dostopa zahteva Urad RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo, onemogočila.

Kako bo torej z učinkovitostjo tokratnih odločb, bomo še videli. Morda bodo pri Uradu RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo čez čas le ugotovili, da je takšna odločba, skladno z 3. točko prvega odstavka 279. člena Zakona o splošnem upravnem postopku, nična.

Urad RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo se  je z blokado odločil kljub številnim kritikam ZIS-C in kljub stališču Direktorata za informacijsko družbo, da je ukrepe  blokade smiselno uporabljati le, če nekdo spletno stavnico postavi pri slovenskem ponudniku internetnih storitev. Da pa pri Uradu RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo oziroma Ministrstvu za finance morda le ne bodo popustili, pa je nakazal že odziv Ministrstva za finance na zahtevo skupine državljanov po nujni spremembi 6. člena in 9. ostavka 107. člena Zakona o igrah na srečo ZIS-C, ki je bil objavljen na  spletni strani predlagam.vladi.si.

Ministrstvo za finance je tako v odgovoru potrdilo, da je novela ZIS-C uperjena v smer cenzure ter se postavilo na stališče, da so ponudniki storitev informacijske družbe na podlagi spremenjenega Zakona o igrah na srečo pravzaprav sostorilci pri organizaciji prepovedanih iger na srečo. Prav tako pa je po mnenju Ministrstva za finance prepoved komunikacije z organizatorjem iger na srečo, ki nima koncesije v Republiki Sloveniji, sorazmeren ukrep, kar je utemeljeno z obstojem povezanega kaznivega dejanja. Ministrstvo za finance pa je ob tem popolnoma spregledalo, da obstoj kaznivega dejanja sam po sebi še ne daje pravice omejitve svobode komunikacije brez sodnega nadzora in ob upoštevanju sorazmernosti tega ukrepa. Kakorkoli že, odgovor ministrstva je nakazal, da od spletne cenzure ne nameravajo odstopiti, kar se je z izdajami odločb Urada RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo te dni tudi potrdilo.

Kopije odločb smo dobili iz anonimnega vira,  zato jih objavljamo cenzurirani obliki. Pred tem so bile že objavljene na spletni strani Slo-Tech.com. Zahteva za dostop do informacij javnega značaja – kopije odločbe št. 4613-60/2010/1/0230-1 z dne 17.3.2010 in odločbe št. 4613-137/2010/1 z dne 17.3.2010 so bile na Urad RS za nadzor nad prirejanjem iger na srečo poslane v petek popoldan.

Mimogrede, 23. februarja 2010 sva imela Gorazd Božič in  Matej Kovačič v Kiberpipi v Ljubljani predavanje na temo cenzure interneta. Prosto dostopen video posnetek predavanja je objavljen v Kiberpipinem vodeo arhivu in si ga lahko ogledate.

http://www.opendns.com/

Kategorije: Informacijska tehnologija
Ključne besede: cenzura, igre na srečo, ZIS-C